Akupunktur

Hva er akupunktur?

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform som gjennom både lang erfaring og moderne medisinsk forskning har vist seg å være en effektiv behandlingsmetode med svært få bivirkninger.
I kinesisk medisin ser en på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal energien (qi) strømme fritt og harmonisk. Dette er en forutsetning for god helse.

Det er forskjellige faktorer som kan påvirke gjennomstrømningen av qi som kan føre til at energien enten stopper opp eller "løper løpsk" - og sykdom og smerter er et faktum. Faktorer som ubalanse mellom hvile og aktivitet, varme
og kulde, feil kosthold, langvarig ubearbeidede følelser, emosjonelle sjokk osv.
Hensikten med bruk av nåler, brennende moxa, etc. - er å få energien til å flyte gjennom kretsløpet igjen slik at det kan utføre sine funksjoner.
Akupunktur stimulerer kroppens egne helbredelsesprosesser.

 

Hvordan fungerer akupunktur?

Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert, ved den såkalte spinale og thalamiske portteori og ved at akupunktur stimulerer egenproduksjon av bl.a. endorfiner. Andre stoffer som blir frigjort f.eks. serotonin, forklarer noe av den positive effekten akupunktur kan ha på pasienters psykiske tilstand.

Forskning har også avdekket hvordan akupunktur stimulerer dannelsen av stoffer lokalt som virker utvidende på blodårene og dermed bedrer perifér sirkulasjon.
Slik blir gjennomblødningen i muskulaturen bedret og akupunktur virker derfor også muskelavslappende. Forskning viser også hvordan akupunktur stimulerer immunapparatet og har en rekke ulike hormonelle effekter. Akupunktur kan f.eks. bidra til å stabilisere menstruasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser, påvirke blærens tømmefunksjon, etc. etc. Mer om dette under sykdom.

Moderne vitenskap er i ferd med å forklare både generelle virkningsmekanismer og spesifikke effekter av akupunktur. Fortsatt gjenstår det en del spørsmål som står ubesvart, men videre forskning vil nok bidra til å forklare flere av akupunkturens gunstige effekter.

Kilde: NAFO | Norsk akupunkturforening

MulciberCraft © 2007

Tyrifjord Akupunktur, Nakkerudgt. 52, 3533 Tyristrand. • Tlf: 32 12 35 80 / 952 37 530 • E-mail: tyrifjord.akupunktur@gmail.com